(untitled) (Серія: Історія. Політологія, 2021)
Сучасна суспільно-політична ситуація в європейському регіоні та в світі характеризується глибокими та якісними трансформаціями. В політико-партійній системі Республіки Польща також відбуваються суттєві трансформації, об’єктивно пов’язані, по-перше, з логікою розвитку політико-партійної системи в країні з початком процесів демократизації у 1989 – 1990 рр. та функціонуванням політичних партій, з іншого – з загальноєвропейськими особливостями розвитку політико-партійних систем. Для України досвід трансформацій та особливостей розвитку політико-партійної системи Польщі є актуальним та корисним внаслідок схожості політичної, економічної та соціокультурної ситуації на старті розвитку партійних систем та можливостями адаптувати польській досвід до українських реалій. Об’єктом дослідження є польські політичні партії, а предметом дослідження - особливості трансформації політико-партійної системи Польщі. Хронологічні межі дослідження охоплюють період з 1989-1990 рр., коли с країні розпочалися процеси модернізації політико-партійної системи, до 2019 рр., коли в державі відбулися останні парламентські вибори. Аналіз актуальних публікацій, пов’язаних з політичними трансформаціями в Європі та з проблематикою політико-партійної системи Польщі засвідчує активну академічну дискусію з приводу функціонування політико-партійної системи Польщі та факторів, які впливають на її функціонування. В результаті дослідженнями нами було зроблено низку важливих висновків. Трансформація політико-партійної системи Польщі відбувалася за циклом модернізація – інституалізація партій - повернення до влади лівих партій – повернення до влади правих партій. Симпатії виборців до лівих партій пояснюються тими соціальними гарантіями, які вони обіцяють електорату. Наслідком інституалізації польської партійної системи є тенденція до двопартійності, принаймні функціонування великих, масових партій, а також активна партійна конкуренція політичних партій за владу. Сам процес розбудови партійної системи в посткомуністичній Польщі представляв собою конкуренцію між комуністичними та ліберально-демократичними силами. Дуалістичний принцип поділу партій, який ґрунтується на поділі на «лівих» і «правих», було однією з причин того, що найактивнішими політичними гравцями в Польщі наразі є дві домінуючі партії: «Громадянська платформа» та «Право і справедливість». Встановлено, що сьогоднішня польська політико-партійна система перебуває в циклі симпатій до правих сил. Перемога політичної партії «Право і справедливість» на виборах 2015 і 2019 рр. та формування уряду більшості, без коаліцій з іншими політичними силами, призвело до руйнування відносної політичної рівноваги, яку забезпечували коаліційні угоди між політичними партіями. Також у функціонуванні політичних партій було виявлено широке використання маніпулятивних технологій: у внутрішньопартійних відносинах та і під час електоральних компаніях та громадській роботи. The current socio-political situation in the European region and in the world is characterized by profound and qualitative changes. The party system of the Republic of Poland is also undergoing significant transformations, objectively related, first, to the logic of the political party system in the country with the beginning of democratization in 1989-1990 and the functioning of political parties, on the other - to European features of political and party systems. For Ukraine, the experience of transformations and peculiarities of the development of the Polish party system is relevant and useful due to the similarity of political, economic, and socio-cultural situation at the beginning of the development of party systems and opportunities to adapt the Polish experience to Ukrainian realities. The object of research is Polish political parties, and the subject of research is the peculiarities of the transformation of the Polish party system. The chronological boundaries of the study cover the period from 1989-1990, when the country began the process of modernization of the party system, to 2019, when the last parliamentary elections took place in the country. The analysis of current publications related to political transformations in Europe and the problems of the Polish political party system shows an active academic discussion about the functioning of the Polish political party system and the factors influencing its functioning. As a result of our research, we have made a number of important conclusions. The transformation of the Polish party system took place in a cycle of modernization - the institutionalization of parties - return to power of the left parties - return to power of the right parties. Voters’ sympathies for left-wing parties are explained by the social guarantees they promise to the electorate. The consequence of the institutionalization of the Polish party system is a tendency towards bipartisanship, at least the functioning of large, mass parties, as well as active party competition of political parties for power. The process of building a party system in post-communist Poland was a competition between communist and liberal-democratic forces. The dualistic principle of party division, which is based on the division into "left" and "right", was one of the reasons why the two most dominant political parties in Poland today are the «Civic Platform» and «Law and Justice». It has been established that today’s Polish party system is in a cycle of sympathy for the right-wing forces. The victory of the political party "Law and Justice" in the 2015 and 2019 elections and the formation of a majority government, without coalitions with other political forces, led to the destruction of the relative political balance provided by coalition agreements between political parties. Also in the functioning of political parties was found widespread use of manipulative technologies: in intra-party relations, during election campaigns and community service.