(untitled) (Серія: Історія. Політологія, 2024)
У статті публікуються матеріали дослідження кургану зрубної культури доби пізньої бронзи з курганної групи «Три брати» біля с. Веденське на півдні Донецької області України. Обґрунтовується актуалізують публікації матеріалів, отриманих під час досліджень у Північному Приазов’ї 1987 року під керівництвом В. К. Кульбаки, обумовлена реальністю загрози збереженню історичної спадщини України та її культурних цінностей, а також станом археологічної спадщини в умовах війни. Розглянуто обрядово-інвентарний комплекс поховань крізь призму створеного загального реєстру поховальних пам’яток зрубної культури Північного Приазов’я. Це дозволило уточнити й систематизувати джерельну базу, дати всебічну формалізовано-статистичну характеристику поховальних пам’яток за даними дослідженого некрополя, розглянути деякі технологічні особливості спорудження кам’яних гробниць зрубної культури. На підставі курганної порівняльної стратиграфії та типологічного аналізу обрядово-інвентарного комплексу було виокремлено три стратиграфічних горизонти, які відповідають основним хронологічним етапам виникнення та розвитку кургану зрубної культури. Стратиграфічні спостереження та аналіз обрядово-інвентарного комплексу поховань дозволили з певною часткою ймовірності встановити послідовність їх спорудження в кургані.