(untitled) (Серія: Історія. Політологія, 2024)
У статті розглядаються можливості емпіричних досліджень політичної культури. На підставі соцієтального підходу та даних соціологічних досліджень з 1991 по 2022 рік здійснюється спостереження якісних трансформацій політичної культури українців. Проводиться діахронний порівняльний аналіз складових політичної культури: політичної поінформованості та компетентності громадян; рівня задоволеності й ступеня політичної довіри; політичної активності та залученості; політичної ефективності та готовності до соціального протесту; політичної самоідентифікації та ідентичності. Окремо розглядається період після початку повномасштабного вторгнення, що дає можливість виокремити трансформаційні зміни в політичній культурі, пов’язані з консолідацією суспільства та зміною ставлення до росії.