Просопографічні дослідження в українській парковій культурі (Серія: Історія. Політологія, 2021)
В статті осмислюється виняткове значення поняття «просопографія», методів просопографії, просопографічних досліджень, зокрема просопографічного портрету в історико-культурному знанні, а саме - українській парковій культурі. Акцентується увага на важливості осмислення історичних постатей, родин, їх діяльності на території українських земель,  посилюється значення просопографічних досліджень за допомогою яких відстежуються історичні, політичні, соціальні, культурні ролі та події. Теоретично осмислюється функціонал історичної пам’яті, культурної зокрема, як важливого історико-організаційного процесу. На прикладі просопографічних досліджень родини Потоцьких доведено їх виняткове історико-культурне значення у становленні української паркової культури. Фактологічно доведено актуальність просопографічних досліджень при формуванні сучасних стратегій культуротворчого розвитку українських міст та територійв їх локальному й глобальному вимірах. The article comprehends the exclusive meaning of the concept of «prosopography», methods of prosopography, prosopographicresearch, inparticular a prosopographicportrait in historical and cultural knowledge, namely, in the Ukrainian park culture. Attention is focused on the importance of comprehending historical figures, families, their activities on the Ukrainian lands; the importance of prosopographic research is enhanced, with the help of which historical, political, social, cultural roles and events are tracked. The functional of historical memory, cultural particulars, as an important historical and organizational process is theoretically comprehended. On the example of prosopographic studies of the Pototsky family, their exceptional historical and cultural significance in the formation of Ukrainian park culture is proved. Factually proved the relevance of prosopographic research in the formation of modern strategies for the cultural development of Ukrainian cities and territories in their local and global dimensions.