Об’єднана розвідка, спостереження та рекогносцировка як пріоритетна сфера трансформації НАТО (Серія: Історія. Політологія, 2023)
У статті досліджують сутність, розвиток та вдосконалення системи Об’єднаної розвідки, спостереження та рекогносцировки НАТО, досвід застосування та значення для майбутніх операцій та процесу прийняття рішень. Визначено поняття, зміст, основні компоненти та засоби системи Об’єднаної розвідки, спостереження та рекогносцировки НАТО. Вивчено концептуальні та доктринальні документи впровадження зобов’язань Альянсу в цій сфері. Проаналізовано безпекові умови, процес становлення на основі досвіду та передових практик, вразливості й ключові сфери системи, що об’єднує потенціал розвідки, спостереження та рекогносцировки на основі поетапного підходу.Висвітлені аспекти процесу трактування та аналізу інформації, вимоги до фахового рівня експертів та значення кінцевого продукту для процесу прийняття рішень. Розглянуто методики відпрацювання і оцінювання технічних і операційних концепцій дієвості системи розвідки, спостереження, рекогносцировки під час проведення операцій. Зазначені можливості застосування українських інноваційних розробок, перевірених в бойових умовах, щодо ситуаційної обізнаності, а також співробітництва Україні з НАТО в даній сфері.Результатом дослідження є висновки щодо розвитку та вдосконалення спроможності Об’єднаної розвідки, спостереження та рекогносцировки НАТО сприяти швидкому прийняттю рішень по декількох основних напрямках, включаючи План дій щодо готовності, зокрема посилення Передової присутності, стратегію щодо гібридної війни, загальну позицію стримування та оборони.