Національна стійкість: зміст та стратегія забезпечення в умовах війни та повоєнного відновлення (Серія: Історія. Політологія, 2024)
У статті на прикладі кейсу України розглянуто проблему змісту та стратегії забезпечення національної стійкості в умовах війни та повоєнного відновлення. Проаналізовано наукові підходи до концептуалізації національної стійкості. З’ясовано особливості стратегій національної стійкості сучасних держав залежно від поточних викликів для їх функціонування. Визначено ключові питання посилення національної стійкості України. Відзначено, що нині глобальним трендом є посилення національної стійкості до загроз і небезпек у фізичному та цифровому світі як в межах, так і поза межами держав. Підкреслено, що заходи зі забезпечення системи національної стійкості в сучасних державах спрямовані на розвиток спроможності запобігати загрозам та ризикам будь-якого характеру, а також здатність оперативно реагувати на загрози, швидко відновлюватись.