Співпраця ЄС із державами Східного партнерства у сфері сталого розвитку (Серія: Історія. Політологія, 2024)
Ця стаття узагальнює досвід формування концепції сталого розвитку в державах Східного партнерства в контексті їх співпраці з ЄС. Основною метою проведеного дослідження є виокремлення характерних ознак та основ забезпечення реалізації  сталого розвитку  у результаті співпраці ЄС із державами Східного партнерства. Актуальність вирішення даної наукової проблеми полягає в тому, що ідея сталого розвитку є консолідацією прагнень усіх держав до економічної стабільності та сталого розвитку, а співпраця ЄС із державами Східного партнерства, що базується на принципах  створення стійких та інтегрованих економік, верховенства права та безпеки, екологічної та кліматичної стійкості, справедливих та інклюзивних суспільств є невідємною частиною європейської архітектури стійких відносин на всіх рівнях у довгостроковій перспективі. На основі Індексу сталого розвитку проаналізовано рівень сталого розвитку держав регіону. Індекс Східного партнерства допоміг встановити ступіть інтеграції держав регіону до стандартів та політик ЄС у сфері євроінтеграції та сталого розвитку. Було виокремлено внутрішні та зовнішні виклики сталому розвитку держав Східного партнерства. Проаналізовані пріоритетні напрямки співпраці ЄС та держав регіону у сфері сталого розвитку. Подані рекомендації щодо посилення ролі ЄС у забезпеченні сталого розвитку держав Східного партнерства.