Діяльність Українського Червоного Хреста за претензійними справами як джерело викачки з населення валюти (кінець 1920-х – початок 1930-х років) (Серія: Історія. Політологія, 2024)
У статті висвітлено ситуацію, що склалася на теренах України у міжвоєнний період (20-30-ті роки ХХ ст.) щодо можливості повернення радянськими громадянами грошових вкладів та страхових компенсацій від іноземних установ та товариств, а також отримання спадку від померлих за кордоном родичів. Проаналізовано методи діяльності Українського Червоного Хреста з розшуку спадкодавців за кордоном та спадкоємців на теренах УСРР. Акцентовано увагу на взаємодію УЧХ з органами ДПУ УСРР у роботі за претензійними справами, а також на місці УЧХ в економічній стратегії більшовицького режиму щодо викачки з населення іноземної валюти в межах його міжнародної діяльності.