Причини та наслідки зростання популярності праворадикальних популістських партій в Європейському Союзі (Серія: Історія. Політологія, 2024)
У статті розглядається зміна політичного ландшафту в країнах-членах Європейського Союзу, зростання впливовості та популярності праворадикальних популістських партій (ПРПП). Проблема аналізується через призму виборів в представницькі органи ЄС. Аналізуються причини та наслідки «правого повороту».Відмічається, що поведінка та політика праворадикальних популістів мінлива, кон’юнктурна, визначається політичною ситуацією, запитами суспільства тощо. Нині це проявляється і в їх ставленні до російсько-української війни. Часом навіть ті партії, які називають «друзями Путіна», вдаються до критики політики Росії та засуджують війну проти України.У статті звертається увага на те, що успіху ПРПП в боротьбі за голоси виборців посприяли не тільки політичний маркетинг, менеджмент, а й  об’єктивні чинники. Причинами послаблення позицій «традиційних» партій та посилення праворадикальних популістів були мігрантські кризи. ПРПП часто називають «антиіммігрантськими» через постійність їх вимог жорсткішої імміграційної політики. Одним з факторів успіху ПРПП є нативізм, який називають ідеологією цих партій. Відмічається, що нативісти вважають, що перш за все мають бути захищені права, свободи, інтереси корінного населення, а не «чужих», іноземців. У європейському суспільстві з’явилося певне розчарування в діяльності влади після того, як виявилося, що проблеми, що є супутніми імміграції (зростання безробіття, злочинності, податкового навантаження, терористичних загроз тощо) вирішуються не завжди достатньо ефективно. Міграційні кризи виявили проблеми й у стосунках між державами Європейського Союзу. Виникли суперечки щодо того, яку кількість біженців може прийняти та чи інша країна-член ЄС.Україна має враховувати результати виборів в країнах-членах ЄС, оскільки вони впливають не тільки на внутрішню, але і на зовнішню політику держав-партнерів нашої країни. Ця політика значною мірою залежить від того, які саме партії приходять до влади. Наша держава має бути готовою до нових викликів. Вчасно підготуватися до них та адекватно відреагувати можливо за умов аналізу цих процесів та об’єднання зусиль всіх суб’єктів політики для захисту інтересів держави.