Проблеми та перспективи возз’єднання Республіки Ірландія з Північною Ірландією (Серія: Історія. Політологія, 2024)
У статті досліджуються питання евентуального возз’єднання Республіки Ірландія і Північної Ірландії в умовах трансформації політичної кон’юнктури – зміною правлячих партій і Брекзітом. Розглядаються права громадян Північної Ірландії в контексті того, чи призведе устремління їх більшості залишитися частиною Європейського Союзу, що було виражено на референдумі по Брекзіту у 2016 р., а також до возз’єднання Ірландії. Брекзіт, демографічні зміни та політичні потрясіння в Північній Ірландії змусили багатьох замислитися, чи може возз’єднання відбутися раніше, ніж очікувалося. Перспектива створення об’єднаної Ірландії виникає в міру того, як лідер Шинн Фейн вступає на посаду першого міністра в уряді Північної Ірландії. До цього часу першим міністром Північної Ірландії завжди був представник британської юніоністської партії, але Шинн Фейн, яка виступає за возз’єднання Північної Ірландії з Республікою Ірландією, вперше отримала більшість місць в Асамблеї Північної Ірландії у 2022 р. ДЮП, найбільша юніоністська партія Північної Ірландії, бойкотувала Асамблею з лютого 2022 р. по лютий 2024 р. на знак протесту проти правил торгівлі після Брекзіту і відмовлялася повертатися до роботи протягом двох років, залишивши країну з населенням 1,9 млн. чоловік без функціонуючої адміністрації.