Українська дипломатія: від незалежності до сучасних викликів (Серія: Історія. Політологія, 2024)
У статті аналізується процес інституалізації, розвитку української дипломатії від моменту здобуття незалежності до сьогодення та процеси її трансформації, спричинені такими значимими історико-політичними подіями, як Помаранчева революція, Євромайдан, гібридна війна на Сході України, окупація частини територій України й анексія Автономної республіки Крим та широкомасштабною збройною агресію від 24 лютого 2024 року до сьогодення.Висвітлено ключові етапи трансформації дипломатичної служби України, зокрема: становлення зовнішньої політики, формування національних дипломатичних інститутів, а також інтеграційні процеси в міжнародних організаціях. Акцентовано увагу на пріоритетних принципах дипломатії незалежної України на окремих її етапах. Висвітлюються головні досягнення української дипломатії, зокрема укладання важливих міжнародних угод, участь у миротворчих місіях, просування європейської інтеграції, зміцнення відносин з сусідніми державами та стратегічного партнерства.Акцентовано увагу на становленні нового виду дипломатії-кібердипломатії, як синергії реального і віртуального, де традиційні дипломатичні методи поєднуються з інноваційними технологіями для вирішення складних глобальних викликів.Відстежуються виклики та проблеми, з якими зіткнулася українська дипломатія на шляху до утвердження свого місця на міжнародній арені.Більш детально розглянуто виклики для дипломатії, спричинені російсько-українською війною. Звертається увага на особливі методи дипломатії, що є найбільш затребувані в сучасному світі, і які дозволяють суттєво підвищувати авторитет та імідж держав на міжнародній арені, та які є дієвими у відстоюванні національних інтересів.На основі проведеного аналізу зроблено висновки щодо досягнень та перспектив подальшого розвитку української дипломатії, становлення її у системі міжнародних відносин в умовах сучасного конфліктного глобалізованого світу. Підтверджено, що одним з найефективніших засобів цілковитої побудови відносин між державами та іншими суб’єктами міжнародних відносин на довгостроковій основі, забезпечення світової стабільності, сприяння умовам налагодження миру та безпеки людства залишається дипломатія.