Образи США в українській пресі початку ХХ ст. (за матеріалами газет «Громадська думка» та «Рада») (Серія: Історія. Політологія, 2025)
У статті в узагальненому вигляді розглянуто образи Сполучених Штатів Америки та американців, які побутували на шпальтах періодичних видань Наддніпрянської України початку ХХ ст. Редагуванням цих видань займалися представники українського національного відродження. За основу дослідження взято 104 номери газет «Громадська Думка» та «Рада» (вони містять найбільш репрезентативні повідомлення на американознавчу тематику). Загалом же авторкою було переглянуто підшивку газет за 1906-1914 рр. у повному обсязі.Встановлено, що ключовими образами США в українській пресі були: візія цієї країни як місця частих природних та техногенних катастроф; уявлення про США як про країну інновацій; розуміння гостроти расових питань навіть після завершення Громадянської війни (при чому, варто підкреслити наростання расистської риторики, спрямованої проти японців та китайців, а не лише наявність традиційної дискримінації афроамериканців);позиціонування США як країни з потужним жіночим емансипаційним рухом; наголошення на постійній боротьбі ізоляціонізму та геополітичних амбіцій світового лідера у американського політикуму; візія США як держави зі складними відносинами у трикутнику «праця-капітал-влада» і нарешті, образ США як країни, привабливої для імміграції українців.Авторка приходить до висновку, що зміст багатьох статей початку ХХ ст. у газетах «Громадська Думка» та «Рада» суголосний сучасним американським реаліям. Це наводить на розуміння того, що деякі речі, ретрансльовані через понад століття, є сталими для американського суспільства, складають основу ментальності американців. Актуалізація цих сталих паттернів поведінки веде до більш адекватного вибудовування діалогу з одним з ключових союзників України у ХХІ ст., ким і є США. The article examines in a generalized form the images of the United States of America and Americans that appeared in the columns of periodicals of the part of Ukraine under Russian authorities at the beginning of the 20th century. Representatives of the Ukrainian national revival were involved in editing these publications. The study was based on 104 issues of the newspapers “Hromadska Dumka” and “Rada” (they contain the most representative reports on American studies). In general, the author reviewed the entire binder of newspapers for 1906-1914.It was found that the key images of the USA in the Ukrainian press were: the vision of this country as a place of frequent natural and man-made disasters; the idea of ​​the USA as a country of innovation; understanding of the acuteness of racial issues even after the end of the Civil War (whereby, it is worth emphasizing the growth of racist rhetoric directed against the Japanese and Chinese, and not only the presence of traditional discrimination against African Americans); positioning the USA as a country with a powerful women's emancipation movement; emphasis on the constant struggle of isolationism and geopolitical ambitions of the world leader in American politics; the vision of the USA as a state with complex relations in the triangle “labor-capital-power” and finally, the image of the USA as a country attractive for Ukrainian immigration.The author comes to the conclusion that the content of many articles of the early 20th century in the newspapers "Hromadska Dumka" and "Rada" is consonant with modern American realities. This leads to the understanding that some things, retransmitted after more than a century, are stable for American society, form the basis of the mentality of Americans. The actualization of these stable patterns of behavior leads to a more adequate building of a dialogue with one of Ukraine's key allies in the 21st century, which is the USA.